Vintermøder

Biavlerforeningerne på den nordlige halvdel af Fyn byder velkommen til vinterens fællesmøder.

Hvert møde koster mindre end et glas honning - kun 35 kr. pr. person. Ved de fleste møder kan man desuden købe kaffe og brød.

Vi tager forbehold for ændringer af programmet.


Rolf Theuerkauf: Biernes fødegrundlag.

Torsdag den 9. november 2017, klokken 19.00
Sted: Ørbæk Skole, Langemosevej 1, 5853 Ørbæk

Biernes fødegrundlag er vigtigt for biernes trivsel, og særligt pollenforsyningen spiller en væsentlig rolle i forbindelse med yngelproduktion. Danmarks Biavlerforening har gennem undersøgelser dokumenteret perioder i sæsonen, hvor bierne mangler føde. I de senere år er der indført forskellige tiltag, som giver mulighed for at så og plante for bierne. Nogle af disse tiltag vil blive beskrevet. Når bierne flyver rundt i landbrugslandet udsættes de for en række forskellige pesticider, bl.a. gruppen af neonikotinoider. I foredraget gives en præsentation af neonikotinoiderne og af deres indvirkning på bier. Afslutningsvis vil helt friske resultater fra Danmarks Biavlerforenings honninganalyser blive præsenteret.


Anders Peter Blæsild: Fredelige bier

Onsdag den 17. januar 2018, kl. 19.00
Sted: Hørvævsmuseet på Krengerup, Nårupvej 30, 5620 Glamsbjerg

Anders Peter Blæsild har været biavler i 39 år og har hjemmesiden “fredeligebier.dk”. Vi har derfor bedt ham komme og fortælle om, hvordan man i teorien og i praksis laver fredelige bier. Han sælger selvfølgelig også dronninger på forskellige stadier, og det stiller spørgsmålet: på hvilket stadie er det bedst at købe dronninger, og hvordan får man dem tilsat med det bedste resultat? Han laver og sælger også småfamilier og kunstsværme, og hvad er det i grunden? Denne aften kan du få svar på dine dronningeog biracespørgsmål. Anders har både Buckfast og Carnica, og så har han i 2016 overtaget renparringsstationen på Helnæs.


Anders Glob: Min biavl og min honningbehandling

Tirsdag den 20. februar 2018, kl. 19.00
Sted: Tingstedet, Vesterled 8, 5471 Søndersø

Anders har været biavler i mange år og har modtaget Danmarks Biavlerforenings guldnål for sin indsats for dansk biavl. Anders bor på Djursland, men har også bigårde andre steder. Om sit foredrag skriver Anders: Jeg er overbevist om, at bierne er klogere end mig, hvad angår biernes udvikling og overlevelse. Min konklusion på det er, at jo mindre man forstyrrer bierne, jo bedre går det. Det samme gælder honningbehandlingen. En gang røring af honningen er nok til at få en fin smørbar honning, der har mere smag og en større friskhed i smagen end honning behandlet på traditionel måde.


Hans Jørn Kolmos: Pas på Bierne – de passer på dig

Tid: Torsdag den 15. marts 2018 kl. 19.00
Sted: Munkebo Kulturhus, Troels Alle`4 5330 Munkebo

Jeg er læge og biavler i min sparsomme fritid. Gennem mere end 30 år har jeg passet bierne på Marjattas biodynamiske landbrug, - de har været en kilde til stadig fascination.
Bier er en følsom indikator for miljøets tilstand og menneskers sundhed. Derfor er det dybt bekymrende at man i disse år registrerer massedød blandt bier overalt i verden. Hvad er årsagen? Og hvad kan vi gøre?
Endelig vil jeg også tale om honning. Det er et forunderligt produkt: lavet af bier i samspil med bakterier ud fra planters nektar og solens kraft. Det er ikke bare et levnedsmiddel, men også et lægemiddel, som bl.a. kan bruges i kampen mod sygdomsfremkaldende bakterier.

Hans Jørn Kolmos er professor og overlæge i Klinisk Mikrobiologi ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.


Workshops

Bryg din egen mjød

Lørdag den 25. november 2017 kl. 13.00 - 17.00
Sted: Køkkenet på Munkebo Kulturhus, Troels Alle 4, 5330 Munkebo

Vi har fået Klaus Ankerstjerne fra Magtenbølle Honning og Mjød til at afholde endnu et kursus i fremstilling af mjød.

Hver deltager får mulighed for at fremstille ca. 12 liter mjød efter en gennemprøvet opskrift. I løbet af eftermiddagen vil deltagerne koge urten med honning og krydderier, nedkøle urten og tilsætte gær. Alle får deres bryg med hjem, hvor det skal stå og gære færdigt.

Klaus vil gennemgå betydningen af råvarer, krydderier, gær, hygiejne, renlighed samt historien bag mjødbrygning. Han gennemgår også processen, dvs. urtekogning, gæring, lagring, eventuel karbonering og tapning på flasker.

Prisen for kurset er 450 kr. pr. deltager, som inkluderer en gærspand (17 liter), gærrør, 4 kg honning, krydderier og gær. Tager du selv 4 kg. honning med, sparer du 150 kr., og prisen bliver kun 300 kr. Har du en stor gryde på 8 til 15 liter, må du meget gerne tage den med.

Tilmelding til arrangementet til Klaus Ankerstjerne på tlf. 2086 5492, senest den 15-11 2017. Kurset gennemføres med minimum 5 deltagere og maksimum 12 deltagere.


Pilefletkursus

Tid: Lørdag den 25. november kl. 13.00 – 17.00
Sted: Banevænget 22, Næsby, 5270 Odense N

Kursus i pileflet for nybegyndere og let øvede. Underviser er Jette Mellgren, der er en meget erfaren pilefletter og underviser. Du vil lære at flette mindre ting, f.eks. bier i pil og/eller julepynt.

Tilmelding senest 14 dage før, dvs. 11/11, direkte til mail@jettemellgren.dk eller på telefon 2538 2928. Ved tilmelding oplyses, at kurset er ”biavlernes” den 25/11 samt navn og telefonnummer.

Pris: 150 kr. + materialeforbrug – omk. 25-50 kr. for de små ting Deltagerantal – max. 12 personer.